Wednesday, October 19, 2016

Elmer Gantry 1960


Κοινωνικό δράμα από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Richard Brooks  Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Sinclair Lewis, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο ίδιος ο Brooks. Παίζουν: Burt Lancaster,  Jean Simmons,  Shirley Jones, Arthur Kennedy,  Dean Jagger.
 Έλαβε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και χάρισε στον Burt Lancaster το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και στη Shirley Jones το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου. Η Shirley Jones, είχε προταθεί για το ρόλο της Λούλου Μπέινς από τον Lancaster, ο οποίος κατάφερε να πείσει τον διστακτικό Brooks να την προσλάβει. Ο Brooks δεν είχε εμπιστοσύνη στο ταλέντο της και δεν ασχολήθηκε πολύ μαζί της κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, με αποτέλεσμα η Jones να ερμηνεύσει ολομόναχη μια από τις δυσκολότερες σκηνές της στην ταινία. Η σκηνή εκείνη της χάρισε το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου.
 

Υπόθεση
Η ταινία διαδραματίζεται στην αμερικανική ύπαιθρο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και της ποτοαπαγόρευσης  στο φόντο του κινήματος θρησκευτικής αναβίωσης, που είχε τότε μεγάλη δραστηριότητα. Ο Έλμερ Γκάντρυ (Burt Lancaster) είναι ένας πλανώδιος πωλητής, που έχει το χάρισμα να μιλάει όμορφα και να πείθει τους ανθρώπους,  αλλά είναι αδιόρθωτα γυναικάς και ασταθής στο χαρακτήρα. Κάποιες φορές έχει μια όμορφη παρουσία, και κάποιες  εμφανίζεται σε μια κατάσταση κοντά στην μέθη και την αλητεία. Είναι επίσης πολύ θρησκευόμενος, γνωρίζει την Αγία Γραφή από μνήμης και τραγουδάει  ύμνους με μια όμορφη φωνή. Σε μια ευαγγελική συνάντηση, έλκεται από μια γυναίκα που κάνει σεμινάρια θρησκευτικής αναβίωσης και αποκαλεί τον εαυτό της αδελφή Σάρον Φάλκονερ (Jean Simmons). Καταφέρνει να την προσεγγίσει και να γίνει συνεργάτης στις περιοδείες της. Η Σάρον ερωτεύεται τον 'Ελμερ και  οι δυό τους γίνονται ένα αχώριστο δίδυμο.  Αλλά στο ύψος της δημοτικότητάς τους, τη στιγμή ακριβώς που  ξεκινούν έναν αγώνα ενάντια στα πορνεία, τα ναρκωτικά και τα παράνομα μπαρ, εμφανίζεται η Λούλου Μπέινς (Shirley Jones), μια πόρνη από το παρελθόν του Γκάντρυ,  που μπαίνει ξανά στο δρόμο του  και...
Δείτε την με ελληνικούς υπότιτλους σε δύο μέρη εδώ:

Μέρος πρώτο:



Μέρος δεύτερο:
 
 
 

Monday, October 17, 2016

Ο Βασιλιάς κι Εγώ (The King and I, 1956)



Μουσικοχοευτικό βιογραφικό δράμα σκηνοθεσίας Walter Lang με πρωταγωνιστές τους Yul Brynner, Deborah Kerr και Rita Moreno. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό των Ρότζερς και Χάμερσταϊν, το οποίο με τη σειρά του βασίστηκε στο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Λάντον Anna And The King Of Siam και η κινηματογραφική διασκευή έγινε από τον Ernest Lehman. Η υπόθεση της ταινίας πραγματεύεται την πραγματική ιστορία της Άννα Λάιονοουενς, η οποία στις αρχές του 1860 βρέθηκε στο Σιαμ με το γιο της για να διδάξει αγγλικά στα παιδιά του βασιλιά Μονγκούτ. Παρόλα αυτά ένας σύγχρονος βιογράφος της Λάιονοουενς αποκάλυψε ότι κάποια από τα γεγονότα στην αυτοβιογραφία της ήταν ανακριβή.



Υπόθεση
Η Άννα Λάιονοουνενς, δασκάλα αγγλικών, χήρα, (Deborah Kerr) ταξιδεύει με το γιο της Λούι στην Μπανγκόκ στα μέσα του 19ου αιώνα, για να διδάξει αγγλικά στα παιδιά του βασιλιά του Σιαμ (Yul Brynner). Φτάνοντας όμως απειλεί να φύγει, καθώς είχε συμφωνήσει ότι θα της δινόταν ξεχωριστή κατοικία δίπλα στο παλάτι κάτι που δεν είναι εφικτό. Η συμπάθεια της όμως για τις συζύγους του βασιλιά και για τα παιδιά την πείθουν να μείνει και να τους διδάξει τις ομορφιές και τα έθιμα του ευρωπαϊκού κόσμου. Η έντονη προσωπικότητα της Άννας και η ευρωπαϊκή της παιδεία θα τη φέρουν σε σύγκρουση με το εθιμοτυπικό του παλατιού, την κρατούσα νοοτροπία και φυσικά τον ίδιο τον ηγεμόνα. Με τον καιρό η Άννα κι ο βασιλιάς ερωτεύονται αλλά η ανατροφή της την εμποδίζει να εξωτερικευτεί (καθώς φοβάται ότι αν το κάνει θα γίνει μέλος του βασιλικού χαρεμιού). Παράλληλα ο αγγλικός τύπος σχολιάζει αρνητικά τον τρόπο ζωής στο Σιαμ και χαρακτηρίζει το βασιλιά βάρβαρο, ενώ μια από τις συζύγους του, που δεν αντέχει άλλο τη σκλαβιά επιχειρεί να το σκάσει με τον εραστή της...
Δείτε την με ελληνικούς υπότιτλους σε δύο μέρη εδώ:

Πρώτο μέρος



Δεύτερο μέρος
Βραβεύσεις

Η ταινία εξασφάλισε το Όσκαρ A' Ανδρικού Ρόλου στο Γιουλ Μπρίνερ, ο οποίος κατάφερε να κατατροπώσει τη μεταθανάτια υποψηφιότητα του Τζέιμς Ντιν για το Ο Γίγας (The Giant) κι απέσπασε άλλα 4 όσκαρ σε σύνολο 9 υποψηφιοτήτων, αλλά όχι κι εκείνο καλύτερης ταινίας που πήγε στο Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες (Around The World In 80 Days, 1956).

Βράβευση Ακαδημίας  (Όσκαρ):

Α' Ανδρικού Ρόλου - Γιουλ Μπρίνερ

Κοστουμιών - Άιριν Σάραφ

Ήχου - Κάρλτον Γ. Φόκνερ

Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης - Τζον ΝτεΚιούρ, Λάιλ Ρ. Γουίλερ, Γουόλτερ Μ. Σκοτ και Πολ Σ. Φοξ

Μουσικής Επιμέλειας - Άλφρεντ Νιούμαν και Κεν Ντάρμπι

Υποψηφιότητα:

Καλύτερης Ταινίας – Τσαρλς Μπράκετ

Σκηνοθεσίας – Γουόλτερ Λανγκ

Α’ Γυναικείου Ρόλου – Ντέμπορα Κερ

Φωτογραφίας σε έγχρωμη ταινία – Λέον Σάμροϊ

Πηγή: Βικιπαίδεια