Monday, December 19, 2016

Όλιβερ / Oliver 1968!

Mουσικοχορευτική ταινία , βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς "Όλιβερ Τουίστ", καθώς και στο θεατρικο "Όλιβερ!" του Λάιονελ Μπαρτ και βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες το κινηματογραφικό μιούζικαλ ξεπερνάει σε ποιότητα το θεατρικό. Η σκηνοθεσία είναι του  Κάρολ Ριντ, θρυλικού σκηνοθέτη των αριστουργηματικών φιλμ νουάρ "Ο τρίτος άνθρωπος" (The Third Man, 1949), και "Απόκληρος της Κοινωνίας" (Odd Man Out, 1947). Η φωτογραφία είναι του Όσβαλντ Μόρρις.


Η ταινία προβλήθηκε  σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και σαρώνοντας Χρυσές Σφαίρες και Όσκαρ. Από τις 11 υποψηφιότητες κέρδισε 5 όσκαρ και 1 τιμητικό για τις χορογραφίες. Κέρδισε όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας εις βάρος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, υποψήφιου για τη σκηνοθεσία του αριστουργηματικού  "Η Οδύσσεια του διαστήματος" (2001: A Space Odyssey, 1968)].

 


Υπόθεση:
Ο Όλιβερ Τουίστ (Μαρκ Λέστερ) είναι ένα εννιάχρονο αγόρι που δε γνώρισε ποτέ γονείς και μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. Στο ορφανοτροφείο αναγκάζεται να υποστεί τη σκληρότητα του επιστάτη, μίστερ Μπαμπλ (Χάρι Σεκόμπ), όταν βρίσκει το θάρρος να ζητήσει περισσότερο χυλό. Ο Μπαμπλ τον διώχνει απ' το ορφανοτροφείο και τον στέλνει να βοηθήσει το ζεύγος Σόουμπερι στο γραφείο τελετών τους (κοινώς κοράκι). Εκεί βιώνει πάλι την κακομεταχείριση και το σκάει με προορισμό το Λονδίνο. Στο Λονδίνο γνωρίζει ένα αγόρι τον Ντοτζ, γνωστό κι ως Ξεγλίστρα "Artful Dodger", (Τζακ Γουάιλντ), ο οποίος τον παρασύρει σε ένα γκέτο πορτοφολάδων και κακοποιών που πατρονάρεται  από τον Εβραίο Φέιγκιν (Ρον Μούντι) και τον θηριώδη Μπιλ Σάικς (Όλιβερ Ριντ). Το μόνο άτομο το οποίο του συμπεριφέρεται στοργικά είναι η ερωμένη του Σάικς, Νάνσυ (Σάνι Γουάλις). Στην πρώτη του αποστολή, ο άπειρος ακόμα, πορτοφολάς Όλιβερ δεν καταφέρνει να ξεφύγει αφότου ο Ξεγλίστρας κλέβει το πορτοφόλι ενός κυρίου. Ο ευγενικός κύριος Μπράουνλοου (Τζοζεφ Ο' Κόνορ) αποσύρει τις κατηγορίες και τον παίρνει υπό την προστασία του. Όμως η ευτυχία του Όλιβερ είναι προσωρινή καθώς τα μέλη της σπείρας του Φέιγκιν επιστρέφουν για να τον πάρουν κοντά τους, ενώ παράλληλα ένα μεγάλο μυστικό αποκαλύπτεται...

Δείτε την με ελληνικούς υπότιτλους εδώ:
 
 
 

Wednesday, October 19, 2016

Elmer Gantry 1960


Κοινωνικό δράμα από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Richard Brooks  Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Sinclair Lewis, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο ίδιος ο Brooks. Παίζουν: Burt Lancaster,  Jean Simmons,  Shirley Jones, Arthur Kennedy,  Dean Jagger.
 Έλαβε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και χάρισε στον Burt Lancaster το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και στη Shirley Jones το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου. Η Shirley Jones, είχε προταθεί για το ρόλο της Λούλου Μπέινς από τον Lancaster, ο οποίος κατάφερε να πείσει τον διστακτικό Brooks να την προσλάβει. Ο Brooks δεν είχε εμπιστοσύνη στο ταλέντο της και δεν ασχολήθηκε πολύ μαζί της κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, με αποτέλεσμα η Jones να ερμηνεύσει ολομόναχη μια από τις δυσκολότερες σκηνές της στην ταινία. Η σκηνή εκείνη της χάρισε το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου.
 

Υπόθεση
Η ταινία διαδραματίζεται στην αμερικανική ύπαιθρο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και της ποτοαπαγόρευσης  στο φόντο του κινήματος θρησκευτικής αναβίωσης, που είχε τότε μεγάλη δραστηριότητα. Ο Έλμερ Γκάντρυ (Burt Lancaster) είναι ένας πλανώδιος πωλητής, που έχει το χάρισμα να μιλάει όμορφα και να πείθει τους ανθρώπους,  αλλά είναι αδιόρθωτα γυναικάς και ασταθής στο χαρακτήρα. Κάποιες φορές έχει μια όμορφη παρουσία, και κάποιες  εμφανίζεται σε μια κατάσταση κοντά στην μέθη και την αλητεία. Είναι επίσης πολύ θρησκευόμενος, γνωρίζει την Αγία Γραφή από μνήμης και τραγουδάει  ύμνους με μια όμορφη φωνή. Σε μια ευαγγελική συνάντηση, έλκεται από μια γυναίκα που κάνει σεμινάρια θρησκευτικής αναβίωσης και αποκαλεί τον εαυτό της αδελφή Σάρον Φάλκονερ (Jean Simmons). Καταφέρνει να την προσεγγίσει και να γίνει συνεργάτης στις περιοδείες της. Η Σάρον ερωτεύεται τον 'Ελμερ και  οι δυό τους γίνονται ένα αχώριστο δίδυμο.  Αλλά στο ύψος της δημοτικότητάς τους, τη στιγμή ακριβώς που  ξεκινούν έναν αγώνα ενάντια στα πορνεία, τα ναρκωτικά και τα παράνομα μπαρ, εμφανίζεται η Λούλου Μπέινς (Shirley Jones), μια πόρνη από το παρελθόν του Γκάντρυ,  που μπαίνει ξανά στο δρόμο του  και...
Δείτε την με ελληνικούς υπότιτλους σε δύο μέρη εδώ:

Μέρος πρώτο:



Μέρος δεύτερο:
 
 
 

Monday, October 17, 2016

Ο Βασιλιάς κι Εγώ (The King and I, 1956)



Μουσικοχοευτικό βιογραφικό δράμα σκηνοθεσίας Walter Lang με πρωταγωνιστές τους Yul Brynner, Deborah Kerr και Rita Moreno. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό των Ρότζερς και Χάμερσταϊν, το οποίο με τη σειρά του βασίστηκε στο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Λάντον Anna And The King Of Siam και η κινηματογραφική διασκευή έγινε από τον Ernest Lehman. Η υπόθεση της ταινίας πραγματεύεται την πραγματική ιστορία της Άννα Λάιονοουενς, η οποία στις αρχές του 1860 βρέθηκε στο Σιαμ με το γιο της για να διδάξει αγγλικά στα παιδιά του βασιλιά Μονγκούτ. Παρόλα αυτά ένας σύγχρονος βιογράφος της Λάιονοουενς αποκάλυψε ότι κάποια από τα γεγονότα στην αυτοβιογραφία της ήταν ανακριβή.



Υπόθεση
Η Άννα Λάιονοουνενς, δασκάλα αγγλικών, χήρα, (Deborah Kerr) ταξιδεύει με το γιο της Λούι στην Μπανγκόκ στα μέσα του 19ου αιώνα, για να διδάξει αγγλικά στα παιδιά του βασιλιά του Σιαμ (Yul Brynner). Φτάνοντας όμως απειλεί να φύγει, καθώς είχε συμφωνήσει ότι θα της δινόταν ξεχωριστή κατοικία δίπλα στο παλάτι κάτι που δεν είναι εφικτό. Η συμπάθεια της όμως για τις συζύγους του βασιλιά και για τα παιδιά την πείθουν να μείνει και να τους διδάξει τις ομορφιές και τα έθιμα του ευρωπαϊκού κόσμου. Η έντονη προσωπικότητα της Άννας και η ευρωπαϊκή της παιδεία θα τη φέρουν σε σύγκρουση με το εθιμοτυπικό του παλατιού, την κρατούσα νοοτροπία και φυσικά τον ίδιο τον ηγεμόνα. Με τον καιρό η Άννα κι ο βασιλιάς ερωτεύονται αλλά η ανατροφή της την εμποδίζει να εξωτερικευτεί (καθώς φοβάται ότι αν το κάνει θα γίνει μέλος του βασιλικού χαρεμιού). Παράλληλα ο αγγλικός τύπος σχολιάζει αρνητικά τον τρόπο ζωής στο Σιαμ και χαρακτηρίζει το βασιλιά βάρβαρο, ενώ μια από τις συζύγους του, που δεν αντέχει άλλο τη σκλαβιά επιχειρεί να το σκάσει με τον εραστή της...
Δείτε την με ελληνικούς υπότιτλους σε δύο μέρη εδώ:

Πρώτο μέρος



Δεύτερο μέρος
Βραβεύσεις

Η ταινία εξασφάλισε το Όσκαρ A' Ανδρικού Ρόλου στο Γιουλ Μπρίνερ, ο οποίος κατάφερε να κατατροπώσει τη μεταθανάτια υποψηφιότητα του Τζέιμς Ντιν για το Ο Γίγας (The Giant) κι απέσπασε άλλα 4 όσκαρ σε σύνολο 9 υποψηφιοτήτων, αλλά όχι κι εκείνο καλύτερης ταινίας που πήγε στο Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες (Around The World In 80 Days, 1956).

Βράβευση Ακαδημίας  (Όσκαρ):

Α' Ανδρικού Ρόλου - Γιουλ Μπρίνερ

Κοστουμιών - Άιριν Σάραφ

Ήχου - Κάρλτον Γ. Φόκνερ

Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης - Τζον ΝτεΚιούρ, Λάιλ Ρ. Γουίλερ, Γουόλτερ Μ. Σκοτ και Πολ Σ. Φοξ

Μουσικής Επιμέλειας - Άλφρεντ Νιούμαν και Κεν Ντάρμπι

Υποψηφιότητα:

Καλύτερης Ταινίας – Τσαρλς Μπράκετ

Σκηνοθεσίας – Γουόλτερ Λανγκ

Α’ Γυναικείου Ρόλου – Ντέμπορα Κερ

Φωτογραφίας σε έγχρωμη ταινία – Λέον Σάμροϊ

Πηγή: Βικιπαίδεια


Monday, September 12, 2016

Valley of the dolls 1967

Έγχρωμο χολιγουντιανό σαπουνόδραμα του Mark Robson. Μεταφορά στην οθόνη από το ομώνυμο μπεστ σέλλερ της Jacqueline SusannΠαίζουν: Barbara Parkins, Patty Duke, Sharon Tate, Susan Hayward, Lee Grant.





Υπόθεση:
Η άνοδος και η πτώση τριών νεαρών γυναικών στο χώρο της σόου μπίζνες. Οι απεγνωσμένες τους προσπάθειες να εξαργυρώσουν ένα εισιτήριο προς τη διασημότητα. Τα όνειρα και η διάψευση των προσδοκιών τους, το κατρακύλισμα στις καταχρήσεις και τα βαρβιτουρικά. Η σκοτεινή αθέατη πλευρά του λαμπερού κόσμου του θεάματος. 

Η ταινία υπήρξε στην εποχή της τεράστια εμπορική επιτυχία. Ξεχωρίζει η ερμηνεία της Patty Duke στο ρόλο της αυτοκαταστροφικής Neely Ο' Hara. Συμπαθητική η φατσούλα της Barbara Parkins. Φιλότιμη προσπάθεια από την δύστυχη Sharon Tate να αποδείξει ότι εκτός από κορμάρα διέθετε και ταλέντο. H διάσημη κοκκινομάλλα Susan Hayward υποδύεται μια αντιπαθή ντίβα στη δύση της καριέρας της (...) Όμορφα χολυγουντιανά χτενίσματα.

Δείτε την εδώ σε δύο μέρη με αγγλικούς υποτίτλους:

Πρώτο μέρος




Δεύτερο μέρος

Sunday, September 11, 2016

Μικρή Οδησσός (Little Odessa, 1994 with Greek subtitles)

Δράμα εγκλήματος του σκηνοθέτη James GrayΠαίζουν: Tim Roth, Edward Furlong, Vanessa Redgrave, Maximilian Schell, Moira Kelly.

Ταινία υποτιμημένη στην Αμερική, αλλά με περισσότερη εκτίμηση στην Ευρώπη. Βραβεύτηκε με τον Aσημένιο Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, και με το βραβείο της Ένωσης Βέλγων Κριτικών. Το θαυμασμό του για αυτήν είχε εκφράσει ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης Claude Chabrol .






Μόλις 25 χρόνων, ο James Gray, νεοϋορκέζος με ρωσοοεβραϊκές ρίζες κάνει ένα εξαιρετικό σκηνοθετικό ντεμπούτο με αυτή την ταινία εκπληκτικής ωριμότητας που, ενώ δεν παύει στιγμή να είναι αδυσώπητη, καταφέρνει να γίνεται τρυφερή και συγκινητική. Λαμπρές ερμηνείες και από τους πέντε πρωταγωνιστές με σωστή καθοδήγηση και αίσθηση του χώρου. Σενάριο δουλεμένο από τον ίδιο το σκηνοθέτη. Υπέροχο το κομάτι ήχου που περιλαμβάνει κλασικά έργα σπουδαίων συνθετών  όπως του Arvo Pärt και του Georgy Sviridov.  Ακούμε την «Άχραντη Αγάπη»  (Любовь Святая) του Sviridov, σε ωραία εκτέλεση από τη ρωσική χορωδία "Σλαβιάνκα" του Σαν Φρανσίσκο (στη σκηνή που ο hit-man Tζόσουα συναντάει την ετοιμοθάνατη μητέρα του). Το «Sanctus» του Arvo Pärt  το ακούμε από τη φιλαρμονική χορωδία της Εσθονίας (στη σκηνή που ο Αρκάντι γονατίζει στο χιόνι).

Υπόθεση:
Η ταινία αφηγείται την πικρή ιστορία μιας δυσλειτουργικής οικογένειας Ρωσοεβραίων μεταναστών που ζουν στο Μπράιτον Μπιτς, μια περιοχή του Μπρούκλυν γνωστή στους ντόπιους με το χαϊδευτικό ‘‘Μικρή Οδησσός’’ εξαιτίας της πολυπληθούς ουκρανικής της παροικίας

Ο Τζόσουα (Tim Roth), ένας επαγγελματίας φονιάς, επιστρέφει στη γενέτειρά του το Μπρούκλυν, για να τελειώσει μια ‘‘δουλειά’’ για λογαριασμό της ρωσικής μαφίας.  Νιώθει ότι θα είναι δύσκολη η επιστροφή στη ρωσική παροικία των παιδικών του χρόνων –στα μάτια του βλέπουμε το φόβο του αναπότρεπτου συγκινησιακού πόνου και της ψυχικής αναστάτωσης που θα του προκαλέσει το επικείμενο αντάμωμα με την εγκαταλειμένη του οικογένεια και τους αποξενωμένους του συντρόφους.

Για να κάνει τη δουλειά του διατηρώντας κάποια διαύγεια πνεύματος, ο Τζόσουα έχει περιχαρακώσει τον εαυτό του απέναντι σε κάθε είδους ανθρωπιά. Τίποτα δεν φαίνεται να τον αγγίζει. Με την καρδιά του συντονισμένη στο διαπασών της απάθειας, καμιά φωνή αγάπης δεν ακροάζεται πιά. Κι όμως. Συναντώντας τον μικρό αδελφό του Ρούμπεν (Edward Furlong), μιλώντας με την ετοιμοθάνατη μητέρα του (Vanessa Redgrave), φιλονικώντας με τον βασανισμένο πατέρα του Αρκάντι (Maximilian Schell), ξανασμίγοντας με την άμοιρη φιλενάδα του Άλλα (Moira Kelly), οι προσωπικές του άμυνες γκρεμίζονται.

Όταν τελικά επιτρέπει στον εαυτό του να ακροαστεί κάποιες φωνές αγάπης, θα τις δεί όλες να χάνονται βασανιστικά η μια μετά την άλλη. Καθώς το ατσάλινο περίβλημά του θρυμματίζεται κομμάτι-κομμάτι, βλέπουμε την καρδιά του Τζόσουα να λυώνει κι εκείνον να βυθίζεται οριστικά στην πλέον πικρή κι απέραντη μοναξιά, την ύστατη τιμωρία για τις εγκληματικές του πράξεις.

Δείτε την εδώ με ελληνικούς υποτίτλους: 








Wednesday, August 31, 2016

Στον κυριό μας με αγάπη (To Sir With Love 1967)

Κοινωνικό δράμα αγγλικής παραγωγής σε σκηνοθεσία James Clavell.
Μια νοσταλγική αναδρομή στα προβλήματα και τους φόβους των εφήβων της δεκαετίας του '60.
Παίζουν: Sidney Poitier, Judy Geeson, Christian Roberts, Suzy Kendall, Lulu.



Περιγραφή:

Ο Μαρκ Θάκερεϊ (Sidney Poitier) είναι ένας άεργος μηχανικός που καταλήγει να εργαστεί σαν καθηγητής στο σκληρό Ιστ Εντ του Λονδίνου. Αναλαμβάνει μια τάξη αποφοίτων αποτελούμενη από απείθαρχους μαθητές όπως ο Ντένχαμ (Christian Roberts), η Πάμελα (Judy Geeson) και η Μπάρμπαρα (Lulu), που αδιαφορούν πλήρως για τα μαθήματα και είναι έτοιμοι να τον συντρίψουν όπως ακριβώς έκαναν και με τον προκάτοχό του. Ο Θάκερεϊ, δέχεται την "πρόκληση" των ατίθασων μαθητών του. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες ο Θάκερεϊ εγκαταλείπει τις συμβατικές μεθόδους διδασκαλίας και αντιμετωπίζει τους μαθητές του, όχι σαν παιδιά, αλλά σαν ώριμους νέους, που σύντομα θα μπουν σ' ένα κόσμο σκληρό, όπου θα πρέπει να επιβιώσουν ή να χαθούν αβοήθητοι... 

Δείτε την με ελληνικούς υποτίτλους εδώ:


Thursday, August 25, 2016

΄Ανθρωποι και Ποντίκια «Of Mice and Men, 1992»

Δραματική ταινία με στοιχεία ρόουντ μούβι. Το σενάριο είναι κινηματογραφική μεταφορά από το ομώνυμο βιβλίο του Τζων Στάινμπεκ.  Η σκηνοθεσία είναι του Gary Sinise στο ντεμπούτο του σαν σκηνοθέτη.  Ο Sinise, ερμηνεύει και τον ένα από τους δύο βασικούς ρόλους της ταινίας.
Η ταινία σκιαγραφεί το θέμα της ανθρώπινης μοναξιάς, της ανάγκης για συντροφικότητα σ’ ένα κόσμο κοινωνικών διακρίσεων,  και της λαχτάρας για πραγματοποίηση των ονείρων.  Το θέμα που επέλεξε ο Gary Sinise  για να κάνει το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία δεν είναι τυχαίο.  Ο  Sinise λάτρευε τον Στάινμπεκ. ΄Οταν ήταν μαθητής στο Γυμνάσιο παρακολούθησε για πρώτη φορά το έργο ‘‘Ανθρωποι και Ποντίκια’’ που παιζόταν  στο  Guthrie Theater και να τι διηγείται:  «Οταν τελείωσε η παράσταση, χειροκροτούσα όρθιος και προσπαθούσα να έκδηλώσω φωναχτά αυτό που ένοιωθα... αλλά με έπνιγε τέτοια συγκίνηση που δεν μου έβγαιναν παρά μόνο δάκρυα.  ΄Ηταν η πρώτη μου επαφή με τον Στάινμπεκ και με τη λογοτεχνία».



Εισαγωγή στην ταινία.
Η υπόθεση διαδραματίζεται στη δεκαετία του τριάντα,  στα δύσκολα χρόνια του οικονομικού κραχ,  στην ύπαιθρο της Καλλιφόρνια, μεταξύ Σολεντάντ και Σαλίνας.  Δύο φίλοι, ο Λέννυ Σμωλλ (John Malkovich) και ο Τζωρτζ Μίλτον (Gary Sinise), ζούν περίπου στο δρόμο, αδιάκοπα περιπλανώμενοι από ράντσο σε ράντσο, σε αναζήτηση  ευκαιριακών χειρωνακτικών απασχολήσεων.  Το όνειρό τους για καλύτερη ζωή είναι να μαζέψουν κάποια χρήματα και να αποκτήσουν δική τους φάρμα.
Ο Λέννυ είναι προικισμένος με ασυνήθιστη μυϊκή δύναμη για την οποία, όμως, δεν έχει επίγνωση και δυσκολεύεται να ελέγξει, λόγω της νοητικής του καθυστέρησης. Η νοημοσύνη του είναι ενός τετράχρονου παιδιού. Ο Λέννυ έχει τη μανία να πιάνει στα χέρια του και να χαϊδεύει ζώα με μαλακή γούνα, όπως ποντίκια, κουνέλια και κουταβάκια. Την ίδια παρόρμηση νοιώθει όταν βρίσκεται κοντά σε γυναίκα που έχει όμορφο νεανικό δέρμα ή φοράει φανταχτερό φόρεμα με μαλακή υφή. Η αθεράπευτη μανία του Λέννυ βάζει τους δυό τους σε διαρκείς μπελάδες.  Ο φρόνιμος και διορατικός Τζωρτζ προσπαθεί,  άγρυπνα, να προλαβαίνει τις  δυσάρεστες καταστάσεις, χωρίς πάντα να το καταφέρνει.
Η ταινία αρχίζει δείχνοντας τους δυό τους να το σκάζουν από μια φυτεία, κυνηγημένοι από μια ομάδα  εξαγριωμένων εργατών. Ο  Λέννυ, μόλις έχει καταφέρει να βάλει τα χέρια του πάνω στη νεαρή γυναίκα του γιού του αφεντικού και να αρπάξει στα δάχτυλά του το κόκκινο φόρεμά της.  Τώρα κινδυνεύουν κι οι δυό τους να λυντσαριστούν αλλά θα καταφέρουν να πηδήξουν πάνω σε ένα τρένο και να σωθούν. Θα βρουν μια νέα δουλειά σε ένα ράντσο  κοντά στη Σολεντάντ...

Δείτε την ταινία με ελληνικούς υποτίτλους εδώ:



Φωτογραφίες:









Friday, August 5, 2016

Ο Καουμπόυ του Μεσονυκτίου (Midnight Cowboy 1969, with Greek subs)



Δραματική ταινία του βρετανού σκηνοθέτη John Schlesinger (η πρώτη του αμερικανική ταινία). Παίζουν: Dustin Hoffman, Jon Voight, Sylvia Miles, Brenda Vacaro. Το σενάριο του Waldo Salt είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του James Leo Herlihy. Η μουσική είναι του John Barry.


Η ταινία έλαβε εφτά υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ και βραβεύτηκε με τρία μεταξύ των οποίων και με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική ταινία, με την ένδειξη αυστηρώς ακατάλληλη που κέρδισε Όσκαρ. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της έπαιξε η μουσική του John Barry και το τραγούδι του Harry Nilsson «Everybody’s talking».
Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 36η θέση στη λίστα με 100 αριστουργήματα του αμερικανικού κινηματογράφου, ενώ το 1994 η ταινία επιλέχτηκε από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική. 
Συγκλονιστική η απεικόνιση της νυχτερινής Νέας Υορκης. Μια αφιλόξενη μεγαλούπολη, άσχημη, απάνθρωπη, ένας τόπος για τους καταραμένους της ζωής, μια φυλακή χωρίς φύλακες.
 
Υπόθεση:

Ένας αφελής Τεξανός, ο Τζο Μπακ (Jon Voight), παραιτείται από τη δουλειά του ως λαντζέρης και παίρνει το λεωφορείο για τη Νέα Υόρκη, την οποία επισκέφτεται για πρώτη φορά. Τα σχέδιά του για εύκολο πλουτισμό είναι να εκμεταλευτεί τα νιάτα του και τη σωματική του διάπλαση και να γίνει συνοδός πλούσιων κυριών. Ο Τζο βασανίζεται από τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος (βία, σεξουαλική κακοποίηση και εγκατάλειψη), ωστόσο έχει διατηρήσει μια παιδική αφέλεια σε συνδυασμό με την αισιοδοξία και τη δίψα για ζωή. Η καλοσύνη του μαζί με την αφέλειά του, τον καθιστούν εύκολο στόχο στη μεγαλούπολη. Παρά το γεγονός ότι τον εξαπατούν και τον κλέβουν, ο Τζο συνεχίζει να συμπεριφέρεται με ευγένεια στους συνανθρώπους του κι όταν συναντά τον μικροαπατεώνα Ενρίκο Σαλβατόρε Ρίτσο ‘‘Ράτσο’’ (Dustin Hoffman), του δείχνει εμπιστοσύνη, ενώ ο Ράτσο του κλέβει 20 δολάρια. Οι δυο τους συναντιούνται ξανά αργότερα και γίνονται φίλοι και συνοδοιπόροι. Ο Ράτσο είναι ένας άστεγος σακάτης από οικογένεια Ιταλών μεταναστών του Μπρονξ. Βασανισμένος από την φτώχεια, την αναπηρία του ποδιού του και τη φυματίωση που κουβαλά στα πνευμόνια του προσπαθεί να επιβιώσει όπως καλύτερα μπορεί στο απάνθρωπο περιβάλον της μητροπολιτικής Νέας Υόρκης. Ο Ράτσο προσφέρεται να βοηθήσει τον Τζο να δραστηριοποιηθεί ως ζιγκολό με το αζημίωτο, αλλά η υγεία του πάει από το κακό στο χειρότερο. Τότε ο Τζο καλείται να κάνει επιλογές τις οποίες δεν είχε αναλογιστεί ποτέ στο παρελθόν...

Δείτε την με ελληνικούς υπότιτλους εδώ:


 
 
Φωτογραφίες και κάρτες από την ταινία














Monday, July 25, 2016

Αποστροφή (Repulsion, 1965)

Ψυχολογικό θρίλλερ τρόμου από τον Πολωνό σκηνοθέτη Roman Polansky, με την Catherine Deneuve σε μια μοναδική “one woman show’’ ερμηνεία. Μια αριστουργηματική ταινία για τους φίλους του ψυχολογικού τρόμου, αλλά και του καλού κινηματογράφου γενικότερα.



Η ταινία επικεντρώνεται σε μια ψυχικά διαταραγμένη κοπέλα που βασανίζεται από ανατριχιαστικές παραισθήσεις και κατρακυλάει βαθμιαία στην παράνοια, όταν η αδερφή της φεύγει από το διαμέρισμά τους για λίγες μέρες και την αφήνει μόνη.
Είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Polanski και η δεύτερή του μεγάλου μήκους μετά το «Μαχαίρι στο Νερό» (1962). Πραγματοποιημένη με πενιχρά οικονομικά μέσα, θα αφήσει το κοινό με το στόμα ανοιχτό λόγω της πανέξυπνης, πρωτοποριακής και περίτεχνης καθοδήγησης του μεγάλου σκηνοθέτη. Η Catherine Deneuve με την ερμηνεία της απογειώνει το φιλμ και κερδίζει το στοίχημα ενός δύσκολου ρόλου πτώσεων σε σχιζοφρενικές και κατατονικές καταστάσεις. Αξέχαστο μένει εκείνο το παγωμένο, αποσβολωμένο και παράξενα τρομαγμένο βλέμμα της. Η ψυχρότητα με την οποία καταφεύγει σε ειδεχθείς εγκληματικές πράξεις προκαλεί ρίγη.

Υπόθεση:
Η «Αποστροφή» αποτελεί το πρώτο μέρος της ‘‘Τριλογίας Διαμερίσματος’’ του Polanski στις οποίες ο Πολωνός σκηνοθέτης εστιάζεται στον αστικό τρόμο εντός των διαμερισμάτων μεγαλουπόλεων. Το θύμα εδώ είναι η Κάρολ (Catherine Deneuve), μια ψυχωτική κοπέλα η οποία βυθίζεται ολοένα και πιο πολύ σ’ έναν νοσηρό προσωπικό κόσμο ανατριχιαστικών παραισθήσεων. Η Κάρολ εργάζεται σε κέντρο ομορφιάς του Λονδίνου και ζει μαζί με την αδερφή της. Από την αρχή φαίνεται πως κάτι δεν πάει καλά με την ψυχική υγεία της . Η αποστροφή της για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και για τους άνδρες αρχίζει να μεγεθύνεται επικίνδυνα επηρεάζοντας τις ήδη ελάχιστες κοινωνικές σχέσεις της. Αρρωστημένοι ψυχαναγκασμοί επιδεινώνουν την κατάστασή της.
Η επαφή της Κάρολ με την πραγματικότητα χάνεται οριστικά όταν η αδερφή της πάει διακοπές με τον εραστή της, αφήνοντας την Κάρολ μόνη στο σκιώδες διαμέρισμα τους. Η Κάρολ έχοντας εγκαταλείψει κάθε σχέση με τον έξω κόσμο (τη δουλειά της, τον άντρα που την φλερτάρει) υποκύπτει σε μια σειρά φρικτών παραισθήσεων. Οι τοίχοι γύρω της σχίζονται εκκωφαντικά, απειλητικές σκιές παραμονεύουν στο σκοτάδι, λάγνα χέρια βγαίνουν από τους τοίχους για να αγγίξουν το κορμί της και το χειρότερο…άγνωστοι βιαστές εισβάλλουν στο διαμέρισμά της. Όμως, εκτός από τους φανταστικούς άνδρες των παραισθήσεών της, η Κάρολ θα δεχτεί και μερικούς αληθινούς επισκέπτες που για κακή τους τύχη εμφανίζονται σε λάθος στιγμή...
Κι εκεί που νομίζουμε ότι ο τρόμος έχει τελειώσει, έρχεται εκείνο το ανατριχιαστικό zoom του φινάλε στο οποίο συνειδητοποιούμε πόσο παλιός είναι ο εφιάλτης που παρακολουθήσαμε.

Δείτε την με ελληνικούς υποτίτλους εδώ:





Σκηνές και αφίσεςαπό την ταινία: